Sunday, October 22, 2023

Long Island - 2. nap

Ma poNpás napunk volt! Zizi ma egész nap jól volt, és sok érdekességet csináltunk. Leginkább horrorturizmust, múzeumlátogatást meg egy kastély- és parklátogatást. Nincs kedvem sokat írni, úgyhogy cssak felsorolás:

1. Horrorturizmus.

Meglepő közelségben van két ház itt a környéken, mind a kettő valódi horror történet helyszíne.

A) Az első az Amityville (trigger warning!) ház, itt történt egy elég sajnálatos családi mészárlás a 70-es években, egy csomó horrorfilmet és sorozat csináltak belőle. Érdekesség, hogy a környék a legburzsujabb, amit eddig láttunk Long Islanden. 

B) A másik ház a LISK otthona. Aki olvasta a 2020-as blogot, az hallott már a sztoriról. Érdekesség, hogy amikor még itt laktunk, és Gilgo beach-en fürödtünk (ott találták meg a perditákat a bozótosban), akkor ez még egy dölgött atka volt. Egy-két hónapja sikerült vád alá helyezni a figurát, aki már büdös volt évek óta, de bizonyítékot nem találtak eddig. Na, most megnéztük, hol lakik / lakott.

A valós horror mellet persze sokat segít a hangulaton, hogy már tombol a Halloween időszak, amit itt nagyon komolyan vesznek: szinte minden ház kertjében dekoráció van, és Amytiville-ben burzsujék néha 3-4 méteres csontvázakat is kipattintanak, ami természetesen arányos fütyijük méretével - szerintük.


Sajna ezt elpuskáztam, az Amityville-i ház, balra épphogy látszik csak

Ebből csinálok majd egy albumot

A LISK meghitt otthona (a piros az)

2. Múzeumok

Meglepő közelségben van itt két múzeum: tűzoltós és repülős. Mind a kettő beleülős, azért jó.

A) Tűzoltós: sok tűzoltóautó, kipróbálható dolgok, oktatásos, 911-es, érdekes.


B) Repülős, űrhajós. Érdekességek: Egy bácsi vagy másfél órán át végigvezetett a múzeumon minket, 1 perc alatt kiderült, hogy magyar a felesége. Kiderült, hogy itt, Bethpage-ben volt az amerikai vadászgép gyártás központja (Grumman), a II. VH alatt naponta 6 gépet gyártottak, és itt készült az F-14 és az F-29 (!!) is. Láttuk Lindberg első repcsijét, George H. W. Bush vadászgépét(!), a három még elkészült, full működő, de már nem repült holdraszálló egység egyikét meg F-14-eseket. Ültünk kapszulában, amiben 2 perc is szar, de egy figura 2 hétig(!!) keringett benne a Föld körül. Beszéltünk űrhajómérnök figurával, aki elmondta, hogy nemhogy számítógépük nem volt, de számológépük se(!), szóval logarléccel meg a többi mechanikus módszerrel kalkuláltak.


George H. W. ezzel repült

Magyarfeleségű Tárlatvezető épp Liát tanítja repülőt vezetni

Ez egy konkrét holdraszálló egység, nem kamu! Eskü!

Krumplik a 707 volánjánál

Kitűzőt is kaptak

Nagyon büszkék voltak

3. Old Westbury Gardens

Long Island északi partját Gold Coastnak is hívják. Onnan kapta a nevét, hogy az 1900-as évek fordulója környékén több mint 3000 kastély, palota, stb. épült ide, és a nagyobbakhoz kerület méretű park is tartozott. Gyakorlatilag 150 km-en keresztül a parasztok be se tehették a lábukat, mert minden ennek a néhány iparmágnás családnak a kezében volt. Szerencsére, mert így építettek nagyon szép külső-, s belső környezet. Ebből a legismertebbet néztük meg.

Szolid fasor, már a kapun belül

Elhajtottam a jegykezelő házikó mellet, nagyon meghökkent a figura, aztán Csillu szólt, hogy álljunk meg szerinte

Ebédlő

Volt vagy 8 ilyen hálószoba. De ez szolid egy másik ilyen villához képest, ami 120 szobás volt, de már nincs

A tapéta parasztoknak van, itt helyben festik a falat!

Hátsó homlokzat

A gyerekek bebújtak a nagy fa koronája alá

Én is

Na, itt a kert!



Egyszerre 2 indiai-amerikai esküvői fotózás is volt

Jönnek azok a színek szépen lassan!

10.000 lépés elég volt nekik is

Király nap volt ez, na! Csikágó csereirányítóval touchdown LV Raiders ellen! Mi jöhet még? Bacardi-kóla! Holnap meg teszt! Izgis-izgis! 

No comments:

Post a Comment

Az utolsó kalandos nap - és Brünhilda!

Na, csak hamar-hamar, mert ez a nap is sokkal hosszabb lett, mint terveztem. Szóval a vonat elvitt Zell am See-be, ami egy kis alpesi paradi...